Fiaskot

Thursday, August 31, 2006

Nätlös

Ett anfall av inspiration har fått mig att logga in på Blogger och skriva det här inlägget. Detta som kanske är det sista på länge. Varför? T och jag har inte internet i nya lägenheten. Och därför att detta är min sista dag på blogga-medan-du-jobbar-kontoret.

Och nu en insikt från Henrik Schyffert: ”Världen består av två slags människor. De som går framför och gör något, och de som går bakom och kommenterar.”

Vet ni hur nära jag är att köpa en Sony-Ericsson K800i? Farligt nära. Jag har ju inte råd, nu när mina och T:s pengar går åt till dubbel hyra, ny soffa, ny byrå, ny teve-möbel och ny öl (i mitt fall). Men mitt habegär känner inga sådana hinder. Det vill ha ändå.

När jag har köpt mig en K800 ska jag börja lägga upp bilder på mig och min omgivning här på bloggen. Det kan bli det mest uppskattade som hänt sen tidningen damp ner i brevlådan i morse.

Friday, August 25, 2006

Smygbloggande

Kära vänner!

Detta skriver jag i smyg. Jag sitter på jobbet och borde i vanlig ordning kunnat skriva massor på bloggen, men dessvärre har vi besök idag - av chefen. Jag sträcker alltid på mig lite extra när hon är här. Hon har en sådan auktoritet! Varje gång hon kommer in börjar jag omedelbart få dåligt samvete över mina patetiska försäljningsinsatser (jag lägger ner ungefär 0,1% av min själ i denna för banken viktiga sysselsättning), min oförmåga att skicka in tidrapporter i tid samt min dåliga hållning.

Är även idag sugen på att blanda ner russin i min bloggdeg. Russin i form av videoklipp, bilder och länkar, precis som jag skev igår. Men då måste det ske hemifrån och eftersom T och jag flyttar i gryningen så finns det inte tid. Så förargligt!

Det finns aldrig tid. Om det hade funnits skulle jag börja spela Championship Manager igen. Och läsa mer. Just nu är jag tre fjärdedels väg genom Nabokovs Lolita och så smått insett den gode Vladmirs storhet. Vore han vid liv skulle jag erbjuda honom en skribentroll på Fiaskot. Visste ni förresten att hans bror Sergej var gay och dog i ett koncentrationsläger?

Thursday, August 24, 2006

Inom kort på Fiaskot

Kära läsare!

Intervjun med Johan Åkesson på DN är på väg att bli av. 45 854 117 dagar efter att jag gjorde mitt senaste närmande fick jag svar. Han var smickrad och ställer gärna upp. Så kan det vara.

Jag har skickat iväg den första frågan och inväntar svaret med spänning.

En olidlig sådan. Särskilt för er, mina förtrogna.

På internet möts fakta och fiktion

Hej!

Jag kom ihåg att halva grejen med bloggar är länkar, bilder och videofilmer. Några exemplar av de sistnämnda kan jag inte framana på jobbet (vissa sajter är beklagligt nog spärrade, ingen porrsurfning här inte), några roliga bilder har jag inte heller, men däremot en länk. Och är inte det häftigt så säg!

http://www.overheardinnewyork.com/archives/006780.html

Böcker på temat "Folk är så himla roliga" hör inte till mina favoriter. Tvärtom. Jag misstror deras sanningshalt mer än vad jag misstror svensk filmindustris förmåga att göra filmer värda att se på. Det är så otroligt lätt att försköna en anekdot att det i princip är omöjligt att låta bli - inte sant, Fredde? - att överdriva, särskilt när ingen har möjlighet att kontrollera påståendet.

Det ovannämnda citatet är kul, inte för att innehållet är spektakulärt, utan tack vare kontexten. Ordväxlingar som detta finner man ju i filmer av Woody Allen och när de plötsligt dyker upp i verkligheten - måhända förskönad - så blir man alldeles upprymd. - Hörde du? Precis som i en film!

Fast på internet.

Verkligen ett Stäppvargen-inlägg, dessutom tråkigt.

Salon: "Do you call yourself an atheist?"

Michael Shermer: "I prefer not to use the term. Although I guess I am an atheist. I just don't believe in God. I've always liked Thomas Huxley's term, "agnostic," by which he meant it's an unknowable, insoluble problem from a scientific point of view. By my personality, I'm comfortable with not having the answer to everything. I'm perfectly happy going through my day, thinking, I really wish I knew the answer to that but I don't. I have a very high tolerance for ambiguity. Most people get cognitively dissonant about having uncertainties and need to close that loop and have an answer."

Stäppvargen:

Det handlar om vilket förhållningssätt man har till det som ligger bortom ens mentala förmåga. Vissa saker är ju omöjliga att föreställa sig: evighet, intethet och... öhh... andra saker som är omöjliga att föreställa sig, typ döden.

Frågan är bara vad man tar sig till med det beklämmande faktum att man inte fattar.

Alternativen är följande:

(1) Man bestämmer sig för att det förhåller sig på ett visst sätt.

(2) Man säger att man helt enkelt inte vet.

10 000 kronors-frågan:Vilket alternativ är bäst?

Svar: Alternativ (2).

Arken

Efter tre dagar i ett hem som starkt påminner om ett zoo, dagis eller cirkus, har jag återvänt till min glamorösa tillvaro i Uppsala. Molnen skänker himmeln en vacker grå nyans, bilen mittemot har fått en bot (som heter Anna) och jag ska snart gå till ICA och köpa lunch. Vem känner inte för att jobba tre dagar i veckan på bankkontor en sådan dag?

Nu är det egentligen inte jag som skriver, utan min oerhörda fåfänga. Den vill berätta att mitt Snakes on a plane-inlägg skrevs en dag innan DN körde en artikel om fenomenet på förstasidan till kulturdelen. (Fiaskot ligger så jävla rätt i tiden.) Den vill vidare förtälja att en amerikansk författare/vetenskapsman i dagens upplaga av Salon sade en sak som starkt påminner om Stäppvargens och Fiaskots inställning till frågan om Guds existens. (Jämför själv med att klicka på länken och sedan jämföra med citatet som fick ett eget inlägg.) Dessutom var Stäppvargen före Jan Gradvall med att skriva om Lutz bok om slackers.

Jaha, varför allt detta? Jo, det är nämligen som så att jag behöver hävda mig idag. Man har såna dagar ibland. Tre dagar på zoo? Har varit i ett hus på Gotland och lekt med barn, hund, marsvin, katter och husflugor. Och ätit ostmackor.

Friday, August 18, 2006

Ormormormar.

Det var här ni läste det först, glöm inte det. Snakes on a plane-grejen är uttjatad! Men den kommer trots det att belägra bloggar, tidningar och triviala samtal som vore den en sommarplåga på trackslistan.

Bakgrunden är följande: Filmen Snakes on a plane har det tjatats om hur länge som helst. Den handlar om precis det den är döpt till och trots att titeln är genial så är filmen enligt samstämmiga uppgifter askass. Nu har den släppts på bio i USA och febern håller på att nå ett ormgropsliknande klimax: alla snackar om eländet. Det skämtas, kommenteras och refereras till filmen som om ormar vore det mest spännande världen sett sedan Jurassic Park.

Det har alltså blivit lite tröttsamt med hela grejen och man skulle kunna hoppas att den snart drar förbi. Men det lär den inte göra. I Sverige har vi knappt märkt av ormfebern, som lär bli ännu värre när filmen korsat Atlanten.

Hjälp.

(OBS! Om det visar sig att jag har fel så kommer jag att radera det här inlägget och därmed vara osårbar för påtalanden om missbedömningen)

Thursday, August 17, 2006

Plötslig insikt!

Det har slagit mig med en sådan kraft att jag förstår att det stämmer: det är inte mitt skrivande det är fel på, det är mig! Jag behärskar skriften tillräckligt väl för att kunna skriva på vilken tidning eller blogg som helst, så är det bara. Problemet är att jag är för dålig på att vara påstridig och ihärdig. Genialitet är ju 10% inspiration och 90% transpiration, inte tvärtom!

Jag behöver alltså lägga manken till.

Eureka!

En helig treenighet

Nämen hej, Spontanitet! Fanns du där hela tiden, under de mörka ögonen och finnen i tinningen? Lustigt att du tittade fram just nu, när jag satt och jobbade. Eller jobbade och jobbade, "jobbade" är nog ett mer passande uttryck. Jag sitter ju bara här och läser artiklar.

Med benäget bistånd av Spontaniteten vill jag passa på att i stäppvargsk anda uttrycka tre åsikter:

1) Det är kul att helylle-friidrottarna kan gå crazy och knarka lite. Synd bara att varken Klüft eller Holm var med, eftersom de skulle må bäst av alla av att släppa lite på präktigheten.

2) På Programmet som inte får kallas för Bögradion i P3 var det någon som drog ett skämt om att hångla med personer med Downs syndrom. Själva skämtet var inte mer än småkul, men reaktionerna desto roligare. Det blev nämligen folkstorm. Uppenbarligen är det förbjudet att skoja om sådant i media. Vilka mongon de är, de som protesterar. Man får faktiskt skämta om vad man vill.

3) Ebba Witt-Bratström är min hjälte. Hon är symbol för etablissemanget, bourgeoisien och ses som tidernas elitist. Men jag tycker hon är cool. Hon vågar stå för vad hon tänker och luras inte av tom retorik. Synd i och för sig att hon har en osviklig förmåga att medelst faktamissar och insinuanta kommentarer reta upp alla pk-debattörer, fast å andra sidan gör det henne desto roligare.

Snipp, snapp, slut.

Monday, August 14, 2006

4 diss och en Coca-Cola

Okej, nu har det hänt för 245:e gången. Min lillebror har dissat mig. Nu tycker han att jag överdrev Onekligens kvalitet. Följande hände:

Först höll jag med.

Sen höll jag inte med.

Nu befinner jag mig i det andra läget. Varför? Därför att jag var inne på Virtanens och Sigge Eklunds bloggar och konstaterade att de sög. Fiaskot är ta mig fan bättre. Onekligen likaså.

Friday, August 11, 2006

Chapeau (läs!)

SRX är den enda radiokanal där man får höra Morrisey, en gammal skön Annie Lennox-låt och Elvis Costello under en och samma kväll. Att de spelar en fruktansvärd skitlåt just nu är bara tecken på att de trots allt är mänskliga. För fan, vad dålig den är! "You make it home/ and you know we're by your side", vilken hemsk text. Låter som en brain dead amerikansk MTV-grupp som man bokstavligt talat gärna skulle kräkas på. Clark, hette de tydligen. Men jag har inte hört talas om de och skulle de mot förmodan vara "bra" så skiter jag fullständigt i det. Clark suger, hör ni det?

Nu är det Janis Joplin. Det visste till och med pappa. Men det är vid sidan om följande poäng: ingen läser min blogg! Det är fruktansvärt, inte sant? Igår hade jag en kommenterade besökare som heter Lisa. Hon skrev två (2) kommentarer fördelade på lika många inlägg. Men detta är också vid sidan om poängen, visserligen på andra sidan, men ändå på sidan. För en del av tvepoängen är att det finns människor vars bloggar spöar skiten ur mig och min(a) bloggar. Lisa är en sådan bloggare. Hennes Onekligen är hur bra som helst. Den är så bra som jag skriver när jag är som absolut bäst, multiplicerat med två. Eller möjligen tre.

En evig fråga i tillvaron är hur man ska förhålla sig till sådant och sådana som är bättre än en själv. Min teori är att det finns två typfall. Det första (1:a, för er som bara kan läsa siffror) är när en person som egentligen är sämre än en själv får mer cred än själv eftersom vederbörande har ansträngt sig mer och/eller har mer tur. Det andra (2:a) är när en bättre person får mer cred, rät och slätt.

Stycket före det ovan skrivna innehåller en utskåpning av variant (2). Då blir man inte ens sur, bitter eller nedstämd. Man erkänner sig bara... nä, inte besegrad... spöad.

Paris

Nu, mina vänner, ska jag bjuda er på en liten godbit ur en recension av Paris Hiltons nya skiva från Guardian:

"Lest one carp, Hilton has been quick to point out that singing is a vocation for which she is eminently skilled. "I know music," she reassured the Sunday Times children's section. "I hear it every single day."

While this obviously gives Hilton a massive advantage over those who have never heard any music and thus believe it to be a variety of cheese, there remains the nagging suspicion that this might not represent sufficient qualification for a career as a singer, in much the same way as knowing what a child is does not fully equip you for a career as a consultant paediatrician."

Vikten av att läsa Nabokov.

Ja, jag vet. Rubriken lämpar sig bättre på Stäppvargen, men eftersom jag har blivit ganska så förtjust i den här bloggens Barbierosa färg så blir det som det blir. Nabokov, ja. Jag har läst hur många bokrecensioner som helst där denne namedroppas, vilket lett till att Vikten av att läsa Nobokov verkligen börjat tynga mitt litterära samvete.

Jag har därför skapat en plan för att råda bot på problemet. Den lyder så här: I eftermiddag ska jag inhandla ett pocketexemplar av någon Nabokov-bok (det lär bli Lolita) innan jag hoppar på tåget till Stockholm, för att därefter snabbt läsa ut Swanns värld för att klämma in Nabokov mellan de två delarna av På spaning efter den tid som flytt som jag egentligen hade tänkt att läsa direkt efter varandra.

(Parentes: Fastighetsmäklare är sjukt sociala, framför mig sitter en stekar-mäklare och samtalar glatt och intresserat med två nördiga kunder. Jag beskådar mötet mellan t-shirt med olika färger på bak- respektive framsida och snygg grå kostym med smakfull slips. Ett skådespel! I det verkliga livet skulle de aldrig umgås, men här, i väntan på fastighetsaffärens slutförande, är de hur tjenis som helst. Jag skulle aldrig palla att vara så social, trots att jag inte är lika snyggt klädd som mäklaren eller är lika nördig som säljaren.)

Jag tror att jag kommer att gilla Nobokov lika mycket som Proust, för jag gillar alltid Väl-ansedda-författare-som-är-värdiga-att-inkluderas-i-vilken-kanon-som-helst. Det måste man göra om man siktar på att bli Intellektuell. Och är man som jag diagnostiserad som Pretentiös så måste man vilja bli Intellektuell. Så är det.

Thursday, August 10, 2006

Den krypande olusten inför krypande kråkor

När jag alldeles nyss sprätte iväg en kiwi-kärna från min högra tumme påmindes jag om en oroande händelse häromnatten. Det var när jag skulle somna i min svärfars säng - en fras som i sig sänder små vågor av oro längs min rygg - som jag kände någonting krypa i halstrakten. Det kan ha varit en snorkråka på vandring från näsregionen, en kärleksfull klapp från T, men det kan också ha varit något otäckare. Oron fick mig att reagera. Snabbt och resolut spände jag pekfingret bakom tummen och med den kraft som dämdes upp kunde jag sedan sprätta iväg föremålet.

Fast blott några sekunder senare hade kråkan/flickvännen/det otäcka upptäckt min mage. Den krypande känslan återkom och vandrade nedåt från naveln sett. Den här gången var det med ett äcklat ryck som jag med en backhand förvisade den från min kropp. Jag kände aldrig någon träff, men till skillnad från oron så försvann det kliande krypandet.

Eftersom jag kunde inte confirma mitt kill så låg jag på helspänn, redo att slå till på nytt, skulle krypandet återkomma. Jag var som en kommandosoldat som sitter på helspänn vid lägerelden, vaksam på den smygande fiendens rörelser. Man vet ju inte var det tar vägen; det kan ligga och lura på madrassen, ha hoppat ner på golvet eller helt enkelt spela död på magen. Och slappnar man av kan fienden komma och ta en.

Sen somnade jag.

Epilog:

Until this day har jag varit lite orolig för att det skulle ha varit en fästing. Jag letar emellanåt i min sköna kropps skrymslen och vrår efter blogsugande insekter, men det enda jag hittar är kråkor. Och ibland är det faktiskt T.

Omgjord refuserad artikel

Inledningsvis vill jag slå fast följande: självhjälpsböcker är i regel illa skrivna, proppfulla av klichéer och skapade av tvivelaktiga experter. De heter ofta saker i stil med ”Så blir du rik”, ”GI-metoden mot det lyckliga livet”, ”Ät grankottar och hitta sexlusten” eller ”Skratta dig lycklig”. Jag vill också hävda att allting som försöker ge sken av att inte vara en självhjälpsbok visst är en självhjälpsbok. Till sist vill jag också påtala att jag inte läser självhjälpsböcker.

Trots detta har jag i ett par veckors tid suttit och tryckt Mihàly Csíkszentmihályis "Flow - Den optimala upplevelsens psykologi" mot bröstet när jag åkt tunnelbana. Omslaget på denna bok formligen skriker självhjälp. Den har ett kitschigt foto som föreställer ett vattenfall ovanpå vilket titeln är tryckt i stora bokstäver. Den innehåller även en sida där Csíkszentmihályi förklarar att denna bok inte är en självhjälpsbok, vilket om inte omslaget räcker för att övertyga, utgör bevis för att den visst är det. Hemma har jag känt mig tvungen att gömma den under Strindbergs "Giftas". Jag skäms alltså, men jo, jag läser den likafullt.

Mihàly Csíkszentmihályi (vars namn uttalas Mi-ha-ji Chicks-send-me-high-i) är professor i psykologi, verksam vid University of Chicago i USA. I över 20 år har han undersökt människor i deras vardag för att komma underfund med när de egentligen är som lyckligast. Över 250 000 människor har deltagit i studierna där varje deltagare burit en liten klocka som med visst intervall pipit till, varpå de fått fylla i en enkät om hur de mår och vad de gör just då.

Resultatet? Csíkszentmihályi upptäckte att människor är som allra lyckligast när de befinner sig i ”flow”. Flow är den där känslan man får när man är uppslukad av en uppgift. Känslan av att tiden står still och omvärlden nästan försvinner när man gör någonting som engagerar. Det är samma känsla som man kunde få när man var liten och uppslukades av en lek som inte tog slut förrän mamma plötsligt ropade att middagen var klar. Eller när man som pianovirtuos förlorar sig i Chopin och börjar flänga med huvudet på det där engagerade sättet som Stevie Wonder brukar göra.

Motsatsen till flow heter psykisk oordning. En sådan oordning innebär att en massa information stör medvetandet och hotar dess mål, vilket i sin tur minskar självets effektivitet. (Vilket i korta drag utmärker undertecknad.) När det är mer ordning och reda i skallen så står den information som når vår medvetenhet i överensstämmelse med våra mål. Typ som när man är uppslukad av en bok och allting runtomkring försvinner, eller när man skriver ett blogginlägg och inte bryr sig om kunderna som väntar. Då flödar den psykiska energin utan ansträngning. Då behöver man inte oroa sig, behöver inte ifrågasätta att man är på rätt väg. Då känner man flow.

Grejen är alltså att man ska hitta en balans mellan utmaning och kunskap för att finna det. Det får inte vara för svårt så att man får prestationsångest, eller för lätt så att man blir apatisk. Det ska vara en lagom balans på det hela för att man ska inträda i det där svänga-med-huvudet-blundandes-sättet som Stevie Wonder befinner sig i när han jammar loss. Ju oftare man låter sina flätor slå mot den vita kavajen, desto lyckligare blir man.

Genom att tävla med sig själv och ständigt söka utmaningar kan man flowa hur mycket och ofta som helst. Fast med risken att man blir som ett av Csíkszentmihályi uppbyggliga exempel:

Joe kom till USA endast fem år gammal. Han har arbetat på samma fabrik i trettio år men har aldrig velat bli förman. Han bemästrar varje enskilt arbetsmoment i fabriken och kunde laga trasiga maskiner. Han njuter av att utföra dessa uppgifter. När han kommer hem till huset som han byggt själv så arbetar han på att skapa ett sprinklersystem vars stora finess var att det kunde skapa regnbågar. När han har lyckats konstruera sitt sprinklersystem så bygger han om det med inbyggda spotlights så att det kan skapa regnbågar även på natten. Hans kollegor, skriver Csíkszentmihályi, dricker öl och bråkar med frugan efter jobbet. ”Endast den envisaste relativist kan påstå att Joes tillvaro inte är bättre”

Jag må vara ett barn av relativismens tidsålder, men jag är inte beredd att erkänna att sprinklerbyggande är bättre än att ta en öl med arbetskollegorna. Jag luras samtidigt inte av alla framgångssagor i boken. Inte av Joe, inte av den rullstolsbundne Pablo som återvann kärleken till livet olyckan till trots, inte ens av E som både är framgångsrik forskare och förmögen företagsledare med kärlek för klassisk musik.

Effekten av alla goda förebilder blir att man en bit in i boken storknar och börjar önska Csíkszentmihályi all världens psykisk entropi och lidande. Särskilt när man har läst om hur hans 12-årige son så smart men samtidigt så sött övertygade rånaren från gettot att ge honom tillbaks klockan han höll så kär. Då tycker man synd om rånaren.

Men detta står alltså i en självhjälpsbok som jag inte är villig att erkänna att jag läser. Och man frågar sig: ”Varför läser jag den?”

Det första hindret som undanröjdes var nog det viktigaste: författarens status. Här är det fråga om en professor från University of Chicago och det tycker jag är respektingivande. Därtill bygger hans resonemang på ett digert forskningsmaterial och dessutom har boken ett förord skrivet av Georg Klein. Vem faller inte för sånt?

Frågan återstår väl då: Ska du läsa boken? Nja. Den är i och för sig ingen typisk självhjälpsbok utan en fördummad version av Csíkszentmihályis akademiska alster. Syftet är väl gott, antar jag - att ge folk tillgång till forskning. Synd bara att det måste vara så jävla amerikanskt. Det blir en ohelig blandning av manuset till ett avsnitt av Extreme Makeover – Home Edition, en moralkonservativ propagandaskrift och en intressant avhandling i psykologi.

Bättre då att läsa om den på Fiaskot.

The would be journalist

Sommarens misslyckanden kan ganska ganska lätt sorteras in under olika kategorier. Detta, för den ordningsamme glädjande faktum kommer sig av att de flesta av misslyckandena hör hemma inom en och samma kategori. Vilken är denna, frågar ni er? Mina journalistambitioner, svarar jag suckandes.

Det var för hela världen att höra som jag i våras basunerade ut att jag skulle bli en frilansande journalist. Uppfylld av drömmar om en romantisk och flackande tillvaro som skribent började jag jobba blott tre dagar i veckan för att under veckans övriga dagar masturb... jag menar skriva. Många blogginlägg blev det, det ena mer pretentiöst än det andra. Fast de riktiga skrivuppdragen blev inte många. Eller några.

Nedan följer en lista på tidningar som refuserat mina alster:

Automobil
Auto Motor & Sport
Nöjesguiden
Diego
ODD at Large
Att:ention

Härmed kastas en fatwa, om man nu verkligen "kastar" såna, på var och en av dessa publikationer!

Thursday, August 03, 2006

Retour de l'homme raté

När jag inte skrev på Fiaskot hoppades jag att läsekretsen skulle tro att jag inte hade misslyckats med någonting under sommaren. Ack, vad jag bedrog mig. Jag blev genomskådad som DIF:s taktik mot Ruzomberok.

Jag måste erkänna att jag har misslyckats ganska flitigt i sommar. Eller, rättare sagt, hållit i den goda (dåliga) form jag hade i våras. Det har skapats material för några inlägg här och uppeldad av läsekretsens påhejande ska jag sätta igång med navelskåderiet i hopp om att upptäcka några anekdoter bland navelluddet.

Och ja Karin, vilket fiasko att jag inte hängt med på de härliga utekvällarna!